Texel
Een dagje Texel is geweldig. Binnen 20 minuten is de overtocht gemaakt en kom je in een heel ander gebied dan het vasteland van Noord Holland. Schapenboeten en tuinwallen geven het belang aan van het wereldbekende schapenras “De Texelaars” Op één dag fiets je het eiland rond.

De omgeving biedt diverse bezienswaardigheden of mogelijkheden om actief of ontspannen te genieten van je vakantie. In het dorp zijn diverse mogelijkheden om uit eten te gaan waarvan enkele een fraai uitzicht hebben over de Noordzee of de duinen.
Een overzicht van mogelijkheden om te genieten van de omgeving zijn bij elkaar gezocht.

Ford Kijkduin
Ford Kijkduin is een oude fortificatie van Napoleon die te bezichtigen is en waar onder andere een zeeaquarium en één van de eetgelegenheden van het dorp gevestigd is. Andere mogelijkheden om heerlijk te eten zijn het Beatrix hotel en restaurant Nogal Wiedus.

Lange Jaap
De ruim 60 meter hoge vuurtoren is de langste van Europa. Inmiddels 100 jaar oud en volledig gemaakt van gietijzer. Bezichtigen is niet meer mogelijk maar het bouwwerk van nabij aanschouwen is erg interessant.

De kustwacht
De kustwacht was eens een bemande toren die een belangrijke rol speelde in het scheepsvaart verkeer dat de haven van Den Helder aan deed. Ook was de kustwacht Kijkduin het verzamelpunt van alle weerswaarnemingen van bijvoorbeeld de lichtschepen en andere kustwachtposten zoals de Brandaris van Terschelling. Nieuwe technologie maakte de kustwacht overbodig. De toren wordt nu gebruikt voor buiten activiteiten.

Oude rijkswerf Willemsoord
De oude scheepswerf voor marineschepen heeft een nieuwe bestemming gekregen. Je kan er een dag doorbrengen in de verschillende oude gebouwen die een nieuwe functie hebben gekregen. Zo is er het museum waar de oude werf herleeft, een pretpark voor jonge kinderen, een verzameling oude schepen, horeca, bioscoop en een leuk winkeltje.
Het is de moeite waard om te zien hoe de oude gebouwen weer in oude luister hersteld zijn en nu een nieuwe bestemming gekregen hebben. De werf is ook interessant omdat het een complete inrichting had voor reparatie en nieuwbouw van een schip. Koperslagerij en scheepsbouw mag je verwachten maar een ijzergieterij was toch wel bijzonder in die dagen.

Marine museum
In het Marine museum is onder andere deze onderzeeboot te bezichtigen en laat zien hoe de bemanning onder water moest leven in een beperkte ruimte en soms letterlijk naast de torpedo’s sliepen. Andere schepen en het leven bij de marine zijn te aanschouwen.

Reddingsmuseum
Den Helder is berucht vanwege de zandbanken en gronden waar menig schip is vergaan of schipbreuk heeft geleden. Bekende zeeredders als Dorus Rijkers komen tot leven in het reddingsmuseum. Oude en moderne uitrustingen zijn te zien die bij een in noodverkerend schip ingezet worden. Levensecht beleef je een storm op zee met de reddingsboot simulator. Een tochtje met de reddingsboot is op bepaalde dagen ook mogelijk.

Vlootdagen
Den Helder is een zeer belangrijke marine basis in Europa. Maar ook een belangrijke bevoorradingshaven voor de olieplatforms die op de Noordzee te vinden zijn. De haven is een bezoek waard en tijdens de nationale vlootdagen is het ook mogelijk op het marineterrein vrij rond te lopen, schepen te bezoeken en met een sleepboot door de haven te varen.

Een leuke dag
De meeuw vliegt in heel Noord Holland. Als geen ander weet hij de weg. Klik op de meeuw en navigeer naar de mooiste plekjes!

Het Strand
Het strand ligt op enkele honderden meters lopen vanaf het huisje. Huisduinen is een bescheiden kustdorp met een beperkt aantal faciliteiten voor toeristen. Het vinden van een plekje op het strand is daarom nooit een probleem.

Vogelaars
Huisduinen ligt aan een
belangrijke vogeltrekroute.
Telpost Huisduinen
is dan ook bekend bij
veel vogelaars.

De Duinen
Bij Huisduinen begint het duingebied wat zich uitstrekt langs de gehele Nederlandse kust. Hoewel het duingebied vrij smal is in dit deel van Noord-Holland, loopt er een prachtig fietspad dwars doorheen. Soms vlak achter de zeereep dan weer aan de kant van het binnenduin. Een fietstocht naar Callandsoog is 13 km en leuk om te doen met af een toe een stevige klim over een duinrug.
Achter de eerst duinenrij vind je hier en daar duinmeertjes. Deze duinmeertjes worden gebruikt als rust en foerageerplaats van diverse vogels van zee en wad. Voor vogelliefhebbers is dit vanaf het fietspad en de duinen goed te observeren.